تفاوت گیربکس اتوماتیک و دنده ای
فرق گیربکس اتوماتیک با گیربکس دستی
با افزایش شمار خودروهای با گیربکس اتوماتیک شاید برای شما هم این سوال ایجاد شده باشد که فرق اساسی این دو نوع گیربکس در چیست؟ شاید دانشتن آن در خرید مدل خودوریتان در آینده تاثیر داشته باشد. پس با ما همراه باشید.
گیربکس چیست؟
گیربکسها یکی از اجزای اصلی و مهم خودرو میباشند . وظیفه اصلی این قطعات انتقال و هدایت نیروی تولید شده توسط موتور به چرخها است. گیربکس سیستمی است که طی آن، مقدار قابل تنظیمی از نیروی دور موتور، با استفاده از چرخ دندههای سر تا سر گیربکس و با سرعتها و قدرتهای قابل کنترل، به چرخهای اتومبیل انتقال پیدا میکند و با تکیه بر این سیستم، قادر خواهیم بود بازه سرعت حرکت یک خودرو را تنظیم کنیم.

به زبان ساده گیربکس نیرو را از موتور اتومبیل گرفته و به اندازهای که ما میخواهیم به چرخها منتقل میکند. به طور کل گیربکسها به دو دسته اتوماتیک و دستی تقسیم میشوند؛ هر دو این گیربکسها نیرو را از موتور خودرو به چرخها انتقال میدهند، اما تفاوت اصلی در این است که خودروهایی که از سیستم گیربکس دستی استفاده میکنند، مقدار نیروی انتقال یافته باید توسط راننده تنظیم شود و در طول مسیر راننده خودرو کنترل وظایف گیربکس را در دست میگیرد؛ اما این موضوع در خودروهایی که از گیربکسهای اتوماتیک بهره میبرند متفاوت است و صفر تا صد وظیفه گیربکس به روی دوش خودش است و نیازی به دخالت راننده در طی مسیر نیست. قطعا اولین تفاوتی که بین اتومبیلهای اتوماتیک و معمولی مشاهده میکنید، جای خالی کلاچ است زیرا در خودروهایی که از گیربکسهای اتوماتیک استفاده میکنند شما نیازی به کلاچ برای تعویض دنده نخواهید داشت و خود سیستم گیربکس تمام امور را در دست میگیرد.

اتوماتیک یا دستی؟
شاید برایتان جالب باشد که اولین بار سیستم گیربکسهای اتوماتیک در ارابههایی استفاده شد که به جای اسب، موتور بخار داشتند، بعدها این سیستم توسط کمپانیهای مختلف توسعه داده شد ولی در نهایت باید گیربکسهای اتوماتیک امروزی را مدیون کمپانی کرایسلر باشیم. کرایسلر برای اولین بار در تاریخ صنعت خودرو توانست با بهرهگیری از سیستم گیربکسهای اتوماتیک کمپانی ZF آلمان و توسعه این سیستم، اقدام به استفاده از گیربکسهای اتوماتیک با واحدهای هیدرولیکی کند؛ بعدها این گیربکسهای اتوماتیک توسط کمپانیهای مختلف به روز شدند، به شکلی که امروزه شاهد چندین نوع گیربکس اتوماتیک در خودروهای مختلف هستیم.
شاید در گذشته گیربکسهای اتوماتیک فقط در خودروهای لوکس به کار میرفت ولی امروزه در سبد محصولات کمپانیهای مختلف اتومبیلسازی میتوانیم خودروهای مختلفی را مشاهده کنیم که دارای گیربکسهای اتوماتیک هستند. اما مهمترین مسئلهای که وجود دارد این است که گیربکسهای اتوماتیک هیچگاه نمیتوانند جای گیربکسهای دستی را بگیرند، زیرا اگر شما هم جزء کسانی باشید که میخواهید از تک تک لحظات رانندگیتان لذت ببرید، قطعا گیربکسهای دستی را انتخاب میکنید؛ به دلیل آنکه شما در خودروهایی که از گیربکسهای دستی استفاده میکنند آزادی عمل بیشتری دارید و در واقع کنترل دور موتور و نیروی انتقالی به چرخها را در دست دارید و میتوانید با استفاده از این قدرت کنترل، شتاب و سرعت دلخواهتان را داشته باشید.
گیربکس تیپ ترونیک:
امروزه خودروسازان، برای اینکه بتوانند لذت گیربکسهای دستی را با آرامش و راحتی گیربکسهای اتوماتیک همراه کنند، از گیربکسهای تیپ ترونیک در اتومبیلهایشان استفاده کردهاند. اجزا و فناوریهایی که در گیربکسهای اتوماتیک استفاده میشود به شکلی تنظیم شدهاند که دور موتور اتومبیل را قبل از تعویض ضریب دنده به حداکثر برسانند، زیرا این امر باعث میشود فشار کمتری به موتور خودرو وارد شود و همینطور کنترل خودرو را برای کاربر راحتتر میکند؛ اما اگر شما بخواهید با خودرو خود در شتاب بالا حرکت کنید و یا از رانندگی کسل کننده در خیابانها خسته شدهاید، قطعا گیربکسهای اتوماتیک برای شما گزینه مناسبی نیست، از همین رو گیربکسهای تیپ ترونیک بوجود آمدند تا ضمن به همراه داشتن سیستم گیربکسهای اتوماتیک، به شما این امکان را بدهد که هر زمان که خواستید، کنترل گیربکس و تعویض دنده را بدست بگیرید
در نهایت شاید بتوان گفت این یک سلیقه شخصی است که شما کدام نوع از گیربکس را برای رانندگی میپسندید.
همیشه به یاد داشته باشید که داشتن یک ماشین اتوماتیک سالم نیازمند رسیدگی مداوم است پس:
- حتما به علایمی مثل تقه زدن گیربکس، زوزه کشیدن جعبه دنده، گاز هرز خوردن و … ماشین توجه داشته باشید و هرگونه تغییر در صدا و سرعت و تعویض دنده و دور موتور را جدی بگیرید چرا که ادامه رانندگی با گیربکس معیوب قطعا موجب آسیب بیشتری به گیربکس و در نتیجه تحمیل هزینههای بسیار بالا برای شما میشود. پس در اولین فرصت در صورت دیدن علایم مشکل در گیربکس اتوماتیک خود به تعمیرکار ماهر مراجعه کنید.
- در فواصل توصیه شده حتما نسبت به تعویض روغن گیربکس اقدام کنید و در صورت کم شدن سطح روغن و نشتی روغن گیربکس خود، حتما به دنبال علت نشتی روغن باشید.
- سعی کنید تا ملاحظات مربوط به رانندگی با گیربکس اتوماتیک را رعایت کنید که میتوانید در مقلات سایت با آنها آشنا شوید.