رفع ایراد تقه زدن گیربکس
حل ایراد تقه زدن گیربکس اتوماتیک هیوندا و کیا
یکی از مشکلاتی که بعد از تعویض گیربکس اتومات پیش می اید تقه زدن در دنده ها مختلف است که با تعریف ایسیو این مشکل حل می شود.
- سر باتری را به مدت ۲۰دقیقه جدا کنید.
- سپس سر باتری را نصب کنید خودرو را روشن کرده پا روی پدال ترمز دنده را از حالت pبه Rحرکت دهید.
- ۲ثانیه صبر کنید.سپس از Rبه N حرکت دهید.
- ۲ثانیه صبر کنید از حالت Nبه حالت Dحرکت دهید.
- دو ثانیه صبر کنید این کار را ۸بار در حالت رفت و برگشت دسته دنده اتومات انجام دهید.
- سپس دسته دنده در حالت D قرار داده و شروع به حرکت کنید تمامی دنده ها را پر کنید.
- سپس ارام ارام سرعت را کم کرده و توقف کنید.
وقتی گیربکس اتوماتیک لگد میزند
در خصوص مکانیسم گیربکسهای اتوماتیک معمولی (دنده سیارهای) بارها صحبت کردهایم. یک گیربکس اتوماتیک دنده سیارهای بر اساس مکانیسم قفس چرخ دنده سیارهای کار میکند. در واقع در گیربکس اتوماتیک همانند گیربکسهای دستی چیزی به نام دنده ۱ و ۲ و … وجود نداشته و توسط ضرایب مجازی به وجود میآیند. برای اینکه گیربکس قادر باشد نسبت انتقال قدرتهای مختلف (یا همان دندهها) را ایجاد کند، به وسیله صفحات و باندهای ترمزی سرعت گردش بخشهای مختلف قفس سیارهای را تغییر میدهد.
بدین ترتیب میتوان مثلا با ثابتکردن دنده رینگی یا پوسته، ضریب انتقال را سبک کرد یا با قفلکردن خورشیدیها به ضرایب سنگینتری دست یافت. هر گیربکس بسته به مدل طراحی و تعداد دندههای تعریف شده برای آن، میتواند تعدادی قفس سیارهای داشته باشد. معمولا هر قفس سیارهای قادر به ایجاد دو ضریب مشخص یا دنده است. برای اینکه گیربکس بتواند به وسیله باندهای ترمزی و صفحات ضریب مورد نظر خود را انتخاب کند، از مدارات هیدرولیکی که توسط بلوک هیدرولیک یا اصطلاحا ساعت گیربکس کنترل میشود، استفاده میکند. کنترل خود بلوک هیدرولیک نیز میتواند بر عهده ECU و یا گاورنر مکانیکی باشد.
در حالت عادی، گیربکس بسته به شرایط و نحوه رانندگی راننده، ضرایب را انتخاب میکند و عمل انتخاب ضریب به دلیل خاصیت لنتگونه باندهای ترمزی و صفحات، به نرمی انجام میشود. اما گاهی ممکن است شرایطی به وجود بیاید که عمل تعویض همراه با ضربه یا اصطلاحا تقه و گیجی همراه باشد. این شرایط میتواند شامل موارد زیر باشد:

1- عملکرد نادرست شیر رادیاتور روغن
دشمن شماره یک هر نوع سیستم هیدرولیکی، حرارت زیاد است و گیربکس اتوماتیک نیز به عنوان یک سیستم هیدرولیکی پیچیده از این قاعده مستثنی نیست. وقتی حرارت روغن هیدرولیک بالا برود، موجب بروز پدیده فرار روغن از میان صفحات و باندها شده و در این شرایط اصطلاحا گیربکس دنده را ول میکند. این مسئله با ضربه گیربکس به اتاق همراه است.
اکثر گیربکسها خنککنی دارند که در شرایط لازم با تشخیص سیستم، مسیر آن باز شده و روغن مکششده از کارتل گیربکس توسط پمپ به درون خنککن وارد میشود تا با عبور از درون لولههای در تماس با مایع خنککننده پیشرانه، دمای آن به حد متعارف برسد. مسیر خنککن توسط یک شیر هیدرولیک کنترل میشود که عملکرد آن میتواند از نوع ترموستاتی یا برقی (تحت کنترل ECU) باشد. عملکرد نادرست آن خصوصا در هنگام تردد در ترافیک و شرایطی که تورک کانورتور دما را بالا میبرد، موجب ضربهزدن گیربکس خواهد شد.
در این حالت باید شیر خنککن باز شده و تمیز یا تعویض شود. برخی گیربکسها که بیشتر برای مناطق سردسیر طراحی شدهاند، معمولا خنککن کوچکی دارند. در این گیربکسها توصیه میشود خنککن با مدل بزرگتر تعویض شود.

2 - کثیفی روغن و فیلتر گیربکس
کثیفی روغن هیدرولیک و از بین رفتن خاصیت آن باعث میشود که نهتنها بهدرستی اجزای مختلف را روغنکاری نکند، بلکه دمای آن نیز به سرعت تغییر کند. در این شرایط باندها و صفحات درست درگیر نمیشوند، شیرها و سوپاپهای بلوک هیدرولیک و سرووها دچار گرفتگی و نقص در عملکرد میشوند (خصوصا اگر روغن آلوده به ذرات معلق شده باشد) و تورک کانورتور و پمپ روغن نیز کاملا کثیف میشوند.
در این شرایط بدیهی است که گیربکس با ضربه دنده را تعویض کند و حتی دچار گیجی و مکث شود. گرفتگی بیش از حد فیلتر نیز موجب داغشدن و خوردگی پمپ هیدرولیک گیربکس و پایین آمدن فشار تورک کانورتور و خط اصلی روغن میشود. در بیشتر موارد گیربکس هنگام روبهرو شدن با این شرایط، وارد حالت اضطراری شده و در یک دنده مشخص (نظیر دنده ۳) باقی میماند و علائم هشداری در مقابل راننده روشن میشوند (چشمکزدن نمایشگر دنده درگیر).
توصیه میشود که هر ۳۰ الی ۶۰ هزار کیلومتر (بسته به مدل گیربکس) نیمی از روغن هیدرولیک گیربکس تعویض شده و در کارکردهای بالاتر (مثلا ۱۲۰ هزار) کل روغن ساکشن شود یا گیربکس باز شده و روغن کامل خالی شود و فیلتر از آلودگی پاک شود.

3- ضعف شیرهای برقی و سوپاپها
عملکرد ضعیف شیرهای برقی یا خرابی واشرهای آببندی سوپاپهای کنترل موجب جریان یافتن نادرست فشار روغن شده و موجب عملکرد نادرست سرووها میشود. اگر سرووها درست عمل نکنند (بیش از حد سریع چفت شده یا به کندی چفت شوند) صفحات و باندها نیز درست درگیر نشده و رفتار گیربکس همراه با ضربه خواهد بود.

4- رفتار ناصحیح با گیربکس
شیوه رفتار راننده با گیربکس نیز تاثیر بسزایی در بازخورد دریافتی از خود گیربکس دارد. در حقیقت گیربکسهای اتوماتیک نیز همانند گیربکسهای دستی قلق خاص خود را دارند. پیوسته نبودن فشار پای راننده روی پدال گاز و گاز دادنهای عصبی و نامنظم موجب گیجی گیربکس و سرگردانی آن در دندههای مختلف خواهد شد. این موضوع خصوصا در گیربکسهای کنترل الکترونیکی که ECU دارند، فرم حادتری دارد چرا که ECU سعی میکند الگوی مشخصی برای رفتار راننده پیدا کند.
گیجی گیربکس در بسیاری از موارد همراه با معکوسهای نابجا به دلیل فشار ناگهانی بر گاز و البته ضربه و افزایش دما همراه خواهد بود. باقی ماندن در موقعیت D در ترافیکها نیز میتواند استهلاک گیربکس را بالا ببرد چرا که عموم گیربکسها در ترافیکها میان دندههای ۱ و ۲ سرگردان میشوند. در این شرایط بهتر است موقعیت سلکتور را روی حالت تیپ ترونیک یا L1 (بسته به مدل گیربکس) ببرید تا گیربکس در یک دنده باقی بماند.
منبع:فیدراگستر
5- شل شدن اتصالات گیربکس
گیربکسی که مداوم تقه بزند و بلرزد و به مشکل آن رسیدگی نشود، به مرور اتصالات خود را شل و مستهلک میکند بنابراین بعد سرویس و تعمیر نیز حتی ممکن است ضربات آن ادامه پیدا کند. این استهلاک میتواند شامل خرابی دسته موتورها یا رام گیربکس شود. گاهی در شرایط حاد حتی ممکن است پیچهای پوسته تورک کانورتور نیز شل شود و رفتار گیربکس را خشن کند.
علت تقه زدن گیربکس اتومات هنگام دنده عقب
تقه زدن گیربکس هنگام دنده عقب مانند تقه زدن در دنده جلو است. هنگامی که ماشین روی دنده عقب قرار میگیرد، چرخ دندههای گیربکس با هم درگیر شده و قدرت را از موتور به لاستیکهای ماشین منتقل میکنند. ولی این بار جهت چرخش دندهها عکس حالت دنده جلو است و به همین خاطر مسیر جریان پیدا کردن روغن با دفعات قبلی متفاوت و معکوس است و این تفاوت میتواند منجر به بروز مشکل در عملکرد گیربکس شود و اگر به موقع مراقبتهای لازم برای گیربکس را انجام نداده باشید منجر به تقه زدن در دنده عقب گیربکس میشود. برای تشخیص و عیبیابی دقیق حتما و سریعا به یک تعمیرکار ماهر مراجعه کنید تا از شدت خسارت وارده به گیربکس کاسته شود.
آیا خودمان میتوانیم ایراد تقه زدن گیربکس را رفع کنیم؟
تشخیص علت تقه زدن گیربکس کاری تخصصی است که در موارد بسیار با دستگاه هم قابل تشخیص نیست و این مهارت و تجربه تعمیرکار ماهر است که علت دقیق این تقه زدن را پیدا کند.
هزینه رفع ایراد تقه زدن گیربکس چقدر است؟
نمیتوان به طور دقیق هزینه را برآورد کرد چون بستگی به این دارد که علت تقه زدن گیربکس چه باشد و تعیین هزینه بعد از تشخیص علت زوزه کشیدن است.
تعمیر تقه زدن گیربکس چقدر زمان میبرد؟
باز هم بستگی به علت این ایراد بستگی دارد برای مثال اگر مربوط به روغن گیربکس باشد، یک ساعت زمان نیاز دارد برای تعویض ولی اگر ایراد از داخل گیربکس باشد به دو روز زمان نیاز دارد.
همیشه به یاد داشته باشید که داشتن یک ماشین اتوماتیک سالم نیازمند رسیدگی مداوم است پس:
- حتما به علایمی مثل تقه زدن گیربکس، زوزه کشیدن جعبه دنده، گاز هرز خوردن و … ماشین توجه داشته باشید و هرگونه تغییر در صدا و سرعت و تعویض دنده و دور موتور را جدی بگیرید چرا که ادامه رانندگی با گیربکس معیوب قطعا موجب آسیب بیشتری به گیربکس و در نتیجه تحمیل هزینههای بسیار بالا برای شما میشود. پس در اولین فرصت در صورت دیدن علایم مشکل در گیربکس اتوماتیک خود به تعمیرکار ماهر مراجعه کنید.
- در فواصل توصیه شده حتما نسبت به تعویض روغن گیربکس اقدام کنید و در صورت کم شدن سطح روغن و نشتی روغن گیربکس خود، حتما به دنبال علت نشتی روغن باشید.
- سعی کنید تا ملاحظات مربوط به رانندگی با گیربکس اتوماتیک را رعایت کنید که میتوانید در مقلات سایت با آنها آشنا شوید.
سلام سوناتا ۲۰۰۷ شش سیلندر دارم با کارکرد ۲۶۵۰۰۰
میره تو دنده ۳ حالت اضطراری،، بست باطری برمیدارم دوباره جا میزارم خوب میشه
شهرستان بیرجند هستم نمیتونم حضوری مزاهم بشم اگر ممکنه راهنمایی بفرمایید
سلام.بتازگی ۲۰۶تیپ ۴دنده اتومات خریدم.گیربکس تو حالت اضطراری رفته و ماشین گاز میخوره ولی اصلا راه نمیره.رفتم تعویض روغنی و روغن گیربکس رو بازدید کرد و گفت روغن داره ولی روغنش قرمز بود مثل روغن هیدرولیک بود.آیا روغن گیربکس قرمز رنگ هستش؟یه خواهشی از اساتید و دوستان با تجربه داشتم که اشکال گیربکس ماشینم از چی هستش.ممنون میشم راهنماییم کنین تا هزینه سرسامآوری َرو دستم نمونه
سلام.اسپورتیج دارم تا خنکه موردی نداره .داغ میکنه گیریبکس تقه میزنه در ضمن وقتی گرم میشه ماشین میخواد شروع به حرکت کنه با تقه شروع میکنه.لطفا راهنمایی کنید؟
سلام من الذ۹۰ اتومات دارم در هنگام سرد بوند تقه می زند از یک به دو ولی مقداری خرکت مرد تقه نمی زند ایراد دار؟
سلام جکs5 اتومات دارم وقتی ماشین گرم میشه از حالت n به d میزارم ماشین تقه میزنه و نشانگر عدد دنده ۱ روی صفحه کیلومتر ۱ بار خاموش و روشن میشه و بعد ثابت میشه
با سلام
من جک s5 مدل ٩٩ دارم
تو دنده عقب کند عمل میکنه و یکمی گاز می خواد میشه توضیح بدید
سلام مشکل ماشینتون حل شد
برای من هم همین مشکل رو داره
سلام من برلیانس کراس دارم گیربکس نو کامل خریدم ولی هنوز ماشین هنگام حرکت گیربکس زوزه میکشه و هنگام حرکت تقه میزنه جدیدا دنده عقب هم یک صدای عجیب میده و تقه میزنه
سلام و خسته نباشید
بنده ساندرو اتومات دارم در سر بالایی گاهی اوقات گیریکس تقه می زند و چراغ برق کیلومتر روشن می شود و وقتی از حالت اتومات بیرون میارم نشون نمیده توی دنده چند است و تعویض هم نمی کند و با همون دنده ادامه میدهد، فقط وقتی سوییچ رو خاموش و روشن میکنم و چراغ برق خاموش می شود از این حالت خارج می شود. لطفا بفرمایید مشکل کجاست
با سپاس فراوان، مطالب کاملی را درج نمودید.
مشکل تقه زدن مزدا ۳ بود.
حیف که در شهرستان هستم، و الا حتما به تعمیرگاه مجهز شما مراجعه می کردم.
سلامن من آریو ۱۶۰۰ دارم موقع ترمز کردن و برداشتن پا از روی ترمز صدای تقه ریز از گیربکس میاد علتش اگر بگید ممنون میشم
سلام من یه برلیانس دارم بعضی مواقع هنگام کم کردن سرعت از دنده ۲ به یک گیربکس یه تکه ریز میزنه ایراد از چی میتونه باشه روغن هم عوض کردم
سلام خودرو ۲۰۷ دارم مدل ۹۷ تازه خریدم وقتی از n به r میذارم دندرو تقه میزنه مالک قبلی میگفت روغن گیربکس رو تازه عوض کرده ایا مشکلی داره و اگر قابل حل شدنه هزینش چقدره
سلام.وقت بخیر.
من نیو اکتیون ۲۰۱۴ دارم در حالت اتومات بین ۳ به ۴ ضربه خیلی بدی میزنه ولی وقتی رو حالت دستی میزارم بین ۳ به ۴ مشکلی نداره.ایراد کامپیوتری هست یا تعمیر مکانیکی ؟ متشکرم
سلام ماشین بنده سوناتا ۲۰۱۰ است تازه گرفتم وقتی سرد است از ۲ به ۱ تقه بدی میزند ولی وقتی امپر بالا میرود و گرم میشود هیچ موردی ندارد ممنون میشوم راهنمایی کنید
سلامایا مشکل شما حل شد؟من سوناتا ۲۰۰۹دارم و وقتی سرد هست در کم شدن سرعت روی۳۵کیلومتر تقه میزه ولی وقتی گرممیشه رفع میشه یا توحالت دستی تقه نمیرنه ممنون میشم کمکم کنید
سلامسوناتا ۲۰۱۰ تازه خریدم ماشین را استارت میزنیم و هنوز سرد است از ۲ به ۱ تقه بدی میزند ولی گرم که میشود موردی ندارد. مشکل چیست ؟
سلام خسته نباشید من اپتیما جی تی لاین دارم وقتی دنده رو داخل pمیندازم تقه میزنه و این تقه زدن هم همیشگی نیست مدل ماشین ۲۰۱۸هست کارکردش هم ۴۷تا روغن گیربکس هم تازه عوض کردم .
سلام وقت بخیر لیفان ۸۲۰ مدل ۹۶ و ۵۰ تا گرفتم
دنده عقب که میذارم بعضی وقتا طوری تقه میزنه انگار گیریبکس میخاد کنده بشه از جاش
ولی بعضی وقتا تقه نمیزنه
جلو مشکلی نداشته
فقط یه سری احساس کردم تو جلو رفتن ماشین حالت خلاصی پیدا کرد بعدش درست شد در حد ۳ ثانیه
ممنونم راهنمایی کنید
سلام قبل پارک تو ان خلاص پا رو ترمز دستی رو بکشید بعد کشیدن دستی پارو ازروی پدال ترمزبردارید تا ماشین توقف کامل کنه و ثابت بمونه بعد اون دنده رو توپارک بگذارید دیگه تقه نمیخوره
سلام خودرو ام جی ۶ دارم مشکل من فقط روی D و R ماشین تقه میزنه ولی تو حرکت مشکل خاصی نداره دنده رو به جا عوض میکنه
سلام
خودرو جک s5 دارم چندروز پیش سردکن گیربکس معیوب شد آب وروغن قاطی کرد سرد کن وتعویض کردم ولی موقع گذاشتن به حالتDوR بعد از گاز دادن مکث کوچیکی میکنه حرکت میکنه ودر موقع تعویض دندنه تقه کوچیکی میزنه
باتشکر از راهنمای شما
سلام
باید چندبار روغن تعویض بشه که اب توی گیربکس نمونده باشه
دبل کلاج خودرو هم دیده باید تعویض بشه
موفق باشید
سلام جک جی ۵ مدل ۹۴ حدود ۳۰ روزه خریدم روعن گیربکس و ……. همرو تعویض کردم تست گیربکس هم رفتم سلامت بود ولی از ظهر امروز ماشینو تو دنده Rمیزارم تقه میزنه تو D مشکلی نداره میشه لطفا راهنماییم کنید
سلام دوست عزیز
مشکل خودروتون به احتمال زیاد از خراب بودن سلکتور هستش
برای عیبیابی دقیقتر حضوری تشریف بیارید در خدمتیم
سلام ، سانتافه ۲۰۱۵ دارم با کارکرد ۸۵ هزارتا – هنوز روغن گیربکس تعویض نکرده ام نمایندگی میگه سانتافه ۱۰۰ هزارتا تعویض میگردد . دنده عقب (R) که می گذارم گیربکس تقه میزند در دنده (D) هیچ مشکلی ندارد . البته در دنده عقب اگر اجازه دهم ماشین بر اثر وزن خودش درگیر شود تقه نمیزند ولی اگر گاز بدهم هر چه پر گاز تر باشد صدا تقه بلندتر است ، راهنمایی بفرمایید ممنون میشم .
سلام دوست عزیز
روغن گیربکس باید تعویض بشه هر ۴۰ هزارتا تقریبا پس حتما روغن گیربکس رو تعویض کنید.
تقه زدن گیربکس خودروتون میتونه از لق بودن پلوس و یا لق بودن دف جلو باشه . حتما بررسی کنید و یا حضوری تشریف بیارید در خدمتتون هستیم.
موفق باشید.
مجید عزیز
من هم دقیقا همین مشکل رو دارم ، مشکل شما چگونه رفع شد ؟
سلام تویوتا کمری گرند ۶ اتومات دارم تازگیها به خاطر روغن ریزی جژئی به تشخیص مکانیک که از کاسه نمد هست گیربکس امد پایین بعداز تعویض کاسه نمد میل لنگ دوباره گربکس سرجایش نصب شد بعداز ان موقع حرکت مرتب بین یک ودو گیربکس تقه میخوره و وتا امروز درست نشده و روغن گیربکس رو تعویض نمودم باز هم رفع نشد لطفا راهنمایی لازم را بفرمایید اگر علت جزیی باشد شهرستانم مراجعه کنم