0912-7698982

مشاوره 24/7 واتساپ

گیربکس چیست؟ | هادیلو

گیربکس چیست؟ | هادیلو

مقالات

گیربکس چیست؟

30 بهمن 1402 194 بازدید
گیربکس چیست

گیربکس یک قطعه ابتدایی در سیستم انتقال خودرو است که وظیفه انتقال نیرو از موتور به چرخ ها را بر عهده دارد. از مجموعه ای از محورها تشکیل شده است که با چندین چرخ دنده یا پینیون همراه می شوند و گشتاور لازم را برای حرکت وسیله نقلیه فراهم می کنند.

اجزای تشکیل دهنده گیربکس

گیربکس یا جعبه دنده از چندین قسمت تشکیل شده است که هر کدام وظایف خود را در مکانیزم انجام می دهند:

  1. محور اولیه: اولین چرخی است که نیروی حاصل از چرخش های موتور را دریافت می کند. معمولاً یک چرخ دنده تکی برای کشش عقب یا جلو دارد.
  2. درخت میانی: فقط در جعبه های طولی وجود دارد. شامل یک پینیون است که به شفت اولیه متصل می شود و سایرین که بخشی از همان شفت هستند و بسته به چرخ دنده ای که درگیر می شود، می تواند با شفت ثانویه متصل باشد. این شفت به دلیل چرخش آن در خلاف جهت موتور سیکلت، میل متحرک نیز نامیده می شود.
  3. شفت ثانویه: چندین چرخ دنده مستقل هستند که از طریق یک سیستم متحرک با شفت کار می کنند. این چرخ دنده ها بر روی یک یاتاقان قرار دارند تا بتوانند با سرعت های مختلف شفت حرکت کنند. در مدل عرضی این محور در خلاف جهت موتور می چرخد ​​در حالی که در جعبه های طولی همان جهت را دنبال می کنند.
  4. شفت معکوس: برای اینکه بتوان در معکوس حرکت کرد، گیربکس دارای یک پینیون دندانه مستقیم است که برای تغییر جهت معمول چرخش شفت ثانویه، بین محورها می لغزد. این پینیون از طریق دو کنتاکت الکتریکی، چراغ معکوس را نیز فعال می کند تا این مانور را نشان دهد.
  5. پوشش: پوششی است که از تمام قطعات تشکیل دهنده گیربکس توسط یاتاقان ها کوپل شده اند، محافظت می کند. این محفظه از فولاد، آلومینیوم یا منیزیم ساخته شده است، این محفظه دارای یک محفظه روغن است که از طریق آن مجموعه ای از اجزای سازنده گیربکس را روغن کاری می کند.

انواع گیربکس

  • دستی: رایج ترین است و معمولاً دارای سه محور است. شفت اولیه گشتاور موتور را از طریق کلاچ دریافت کرده و به شفت میانی منتقل می کند. راننده باید گیربکس را از طریق اهرم دنده تغییر دهد.
  • اتوماتیک پایلوت: نوعی جعبه دنده اتوماتیک است که شامل کنترل الکترونیکی کلاچ و گیربکس است. معمولاً دو کلاچ دارد، یکی برای نسبت زوج و دیگری برای نسبت های فرد.
  • اتوماتیک با مبدل گشتاور: دارای مبدلی است که با گیربکس ارتباط برقرار می کند. مجهز به قطارهای اپی سیکلیک و بسیار سنگین است، اما عملکرد خوبی ارائه می دهد و مقاوم است. اصل اساسی آن این است که دنده بعدی برای کاهش زمان کار آماده باشد.

اجزای تشکیل دهنده گیربکس

نحوه عملکرد گیربکس

نحوه کار در همه گیربکس ها مشابه است، تنها چیزی که تغییر می کند نحوه عملکرد آن است. در جعبه دنده دستی، راننده سیستم را از طریق کلاچ و یک اهرم که به یک سری میله متصل است که پینیون ها را انتخاب می کند، کار می کند. ما می‌توانیم دنده‌ای را که می‌خواهیم با آن رانندگی کنیم انتخاب کنیم تا پاسخ مورد نظر خود را از وسیله نقلیه خود به دست آوریم.

هنگامی که دنده اول درگیر می شود، کوچکترین پینیون روی شفت میانی قفل می گردد و باعث می شود که گیربکس به شفت اولیه برسد و گشتاور بالایی به آن بدهد، اما سرعت پایینی را ارائه می دهد. این دنده برای راه اندازی ماشین یا در موقعیت هایی که ماشین مجبور است تلاش زیادی انجام دهد. با افزایش دنده ها، اختلاف اندازه بین چرخ دنده ها و محورها کاهش می یابد، بنابراین تعادل بین سرعت و گشتاور به تدریج متعادل می شود. هنگامی که شما دنده چهارم، پنجم یا ششم را قرار می دهید، اکسل ها انتقال مستقیم تری را ارائه می دهند و امکان افزایش سرعت را بسیار زیاد می کنند، اما بدون افزایش گشتاور موتور.

موتور شفت اصلی را به حرکت در می آورد که به نوبه خود شفت میانی را به حرکت در می آورد. در این مرحله، دستگاه سنکرونایزر یک عملکرد حیاتی را انجام می دهد، زیرا وظیفه محافظت از تعویض دنده را تا زمانی که سرعت چرخ دنده ها یکسان شود و از درگیر شدن دنده جلوگیری می کند، انجام می دهد.

در مورد گیربکس هیدروماتیک این فرآیند به صورت خودکار انجام می شود. معمولاً این نوع گیربکس ها دارای ۷ نسبت یا بیشتر هستند، در حالی که جعبه دنده های دستی مدرن معمولاً پنج تا شش سرعت دارند.

هزینه تعمیر گیربکس چقدر است؟

گیربکس می تواند آسیب جدی به خودروی ما وارد کند، بنابراین توجه، بررسی دوره ای آن و مهم تر از همه، رانندگی مناسب و آرام بسیار مهم است.

اگر نیاز به تعویض گیربکس باشد، ممکن است با خرابی بسیار پرهزینه ای مواجه شویم، به خصوص اگر اتوماتیک باشد. این نوع خرابی منجر به مشکل جدی تری در سیستم انتقال خودرو می شود که از تعداد زیادی قطعه تشکیل شده و گران تر است.

خرابی های احتمالی گیربکس

در جعبه های دستی، علائمی که باید در نظر گرفته شوند عبارتند از:

  • انسداد هنگام تلاش برای تعویض دنده: پیچ های ایمنی دسترسی به بیش از یک دنده را در یک زمان مسدود می کنند، اما اگر فرسوده شوند، دو دنده همزمان وارد می شوند و شفت ثانویه هنگام چرخش با دو سرعت مختلف گیر می کند.
  • صدا در هنگام تعویض دنده: احتمالاً در مورد عدم تعادل کلاچ صحبت می کنیم، چیزی که معمولاً با سفت کردن سیم کلاچ و تنظیم مجدد استاپ به طوری که عملیات جداسازی کامل شود حل می شود. توصیه می شود سایش همزمان کننده ها و وضعیت حلقه ها را بررسی کنید.
  • مشکل در تعویض دنده: کنترل کلاچ ممکن است تنظیم نشده باشد و کابل باید دوباره کشیده شود. در صورت تداوم، روغن کاری و تنظیم اتصال درایو دنده توصیه می شود.

اجزای تشکیل دهنده گیربکس

از کجا بفهمیم گیربکس خراب است؟

هنگام تلاش برای تعویض دنده انسداد وجود دارد، به این معنی است که جعبه دنده دستی شما ایراد دارد.

در صورت خراب شدن جعبه دنده اتوماتیک با چه علائمی مواجه می شویم؟

  • هنگام تلاش برای تعویض دنده ها لیز می خورد: روغن کاری ضعیف، سطح روغن را پر کنید.
  • شتاب ضعیف در همه دنده ها: خرابی مبدل گشتاور مانع از عملکرد بلبرینگ یک طرفه می شود. ابتدا سطح روغن را بررسی کنید.
  • دنده را عوض نمی کند: خرابی عمومی یا تنظیم ضعیف کنترل. فشارها را بررسی کنید و آن را تنظیم کنید یا در کارگاه یک بازرسی کامل انجام دهید.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مرکز گیربکس اتوماتیک هادیلو

تعمیرگاه هادیلو از سال ۱۳89 با کادر مجرب و تجهیزات تخصصی و حرفه‌ای آغاز به کار کرده است. کلیه خدمات مرتبط با گیربکس اتومات از جمله تعمیر و تعویض روغن و فروش .

مرکز تخصصی گیربکس اتوماتیک هادیلو

تمامی حقوق برای مرگز گیربکس اتوماتیک هادیلو محفوظ می باشد.